19.4.10

Antil pastası (Bolo di Cashupete)

DSC00696 İş arkadaşım Alcidra'yı kırmayarak (kendisi Antil asıllıdır) ülkesine ait olan keki günlüğüme eklemeye karar verdim. Bu kek özel günlerde hazırlanırmış onların memleketinde. Ailece yapılan kutlamaların vazgeçilmeziymiş. Kek için; 250 gr tereyağ 250 gr şeker 5 yumurta 250 gr un yarım paket kabartma tozu yarım paket vanilya şekeri 1 çay kaşığı vanilya aroması 1 çay kaşığı limon aroması 1 çay kaşığı badem aroması Ara ve üst harcı için; 250 gr tuzsuz kavrulmuş robotta çekilmiş cashew/kaju çerez 250 gr şeker 180 ml su yarım kutu condensend süt (şekerli, 200 gr) 200 ml yoğunlaştırılmış sıvı kahve sütü (Tr de var mıdır?) 1 kaşık tereyağ fiske tuz, 1 çay kaşığı badem aroması Kek malzemeleriyle alıştığınız tarzda keki pişirin. Harcın hazırlanışı: Şeker ve suyu ocağa koyup iyice koyulaşana kadar pişirin. Condensend süt ve kahve sütünü ekleyip ağır ateşte açık kahverengi renk alana kadar pişirin Karameli ocaktan alıp cashew çerezi, badem aromasını, yağı ve bir fiske tuzu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Keki ikiye bölüp alt katına karamelli karışımın 1/3 ünü sürün. Kekin üst katını yerleştirin. Karamelli karışım cıvık kıvamsız ise tekrar ocakta katılışıncaya kadar pişirin. Karameli ılıkken kekin üzerine sıvayın/dökün. Akşamdan yaptıysanız sabaha kadar beklettiğinizde karamel donmuş olacaktır. Kekin üzerini birkaç kaju tanesi ya da başka bir şeyle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

16.9.09

Jamie`den "Tatlı patatesli ve sucuklu corba"

Jamie`den uyarlama corba

Fotograf cep telefonu ile cekildi elimde de baska olmadigi icin kusura bakmayin!

2008 kasim ayi Delicios dergisinde Jamie`nin tarifini kendime gore degistirerek uygulamistim. Ramazanda bu corbanin pek uygun olmadigini dusunerek daha sonra yayimlamaya karar verdim. Dergide tatlı patates yerine bal kabagi kullanilabilecegi yaziyordu. Sicakligini biraz bastirmak icin de yogurtla yenebilecegi belirtilmisti. Evde ne tatlı patates ne de kabak vardi, ben de bildigimiz patates kullanmistim. Corbayi topu topu iki kez yaptim ve her seferinde yine normal patates kullandim. Bu corbayi orijinal tarifi ile denemeyi cok isterdim.
Ayrica kori bu corbaya cok yakisiyor. Corbanin icerisinde sucuk kullanildigi icin baharat kullaniminda asiriya kacmamak lazim. Istenirse sucuk miktari azaltilabilir ve kaliteli olursa corbanin tadinda mutlaka bir fark olacaktir. Benim burada kullandigim (reklam olmasin) tek marka vardir ondan baskasini kullanmam. Turkiye`de sucuklarin cok yagli oldugunu dusunursek biraz dikkatli kullanmakta fayda var!

Malzemeler:
2 kasik hakiki zeytinyagi
2 adet kup kup dogranmis havuc
2 dal dogranmis kereviz sapi
2 adet dogranmis orta buyuklukte kuru sogan
2 dis dogranmis sarimsak
800 gr dogranmis tatlı patates 
200 gr dilimlenmis sucuk
bir kucuk bag ince dogranmis maydanoz
1 cay kasigi tepeleme dolu kori
2 adet tavuk ya da sebze bulyon (ben et suyu kullandim)

Tencereye yagi koyup soganlari kavurun. Tum dogranmis olan malzemeleri ve koriyi de ekleyip tahta kasikla karistira karistira kavurmaya devam edin. 10 dakika kadar, kisik ateste, tencerenin kapagi yari acik sekilde pismeye birakin.

Bulyonlari 1,8 l kaynamis suda eritip sebzelerin uzerine dokun. Sebzeler pisince atesten alin. Tuzunu, biberini ilave edin. Sucuk baharatli oldugu icin baharat secimi size kalmis bir sey.

Corbayi mikserle pure haline getirin. Kirmizi biberle susleyerek servis edin.

(is yerindeyim ve bunlari yazarken etrafimda su anda bir ari dolaniyor, sag salim bitiririm insaallah! eyvah klavyeye dadandi, 1 dakika ben onu pencereden ucurup geliyorum!)

26.1.09

Merhaba

Şennur ablacığımın yorumu ve biraz önce okuldan eve gelen oğlumun serzenişi üzerine, kabak tadı veren bir önceki yazımdan kurtulayım, şartlar ne olursa olsun güzelliğinden zerafetinden ödün vermeyen, yolda yürürken beni kendine doğru çeken bu gül ile herkese sıcak bir merhaba diyeyim istedim. Ne uzun cümle oldu altı üstü bir merhaba diyecektim. Bugünlerde dünyamızda ve ülkemizde yaşanan her türlü felaket hepimizi üzüyor. Biraz olsun karamsar cümlelerden kurtulmak istedim.

Artık çalıştığım için (ücretli) günlüğüme zaman ayıramıyorum (hem çalışıp hem günlüğüne zaman ayıranlara gıpta ediyorum). Hamur işi ve tatlılara paydos dedik. Eşimin kilo sorunu olduğu için ekmeğine diyet yağ sürdük! Fakat oğlum ve ben şikayetçiyiz bu durumdan! Biraz önce " anne; güzel tatlar yapmanın zamanı gelmedi mi ?" diye cümle kurdu. Bazen bir şeyler yapıyorum fakat ya fotoğraf çekmiyorum ya da nasıl yaptığımı unutuyorum. Mesela geçenlerde Jamie' den uyarladığım bir çorba yaptım. Çorba beğenildi fakat fotoğraf çekmeye gelince yan çiziyorum! Makina olmasaydı "ay makinam yok " derdim. Bir dahaki sefere çorbanın tarifini ve yaptığım değişiklikleri tembellik etmeden yazayım.

Bu arada onca yoğunluğun içinde haftada iki saat kendime zaman ayırmaya gayret gösteriyorum. Kadınlar klubünde keçe yapımını ve mandala tekniği ile nakışı öğrenmiştik. Şimdi örgü günlerindeyiz. Herkes ne isterse onu örüyor. Ben çorap örmesini öğreniyorum. Aslında biliyorum biraz ama Hollandalı arkadaşların tekniği daha farklı. Onlar topuk kısmını daha güzel örüyor. Geçen hafta kıvıramadım işi. Bu hafta inşaallah beceririm.

Nerden nereye atladım. Vefalı Şennur ablacığım fırsat buldukça günlüğümü güncellemeye çalışacağım. Kimseyi ziyaret edemesem de yüreğim sizinle. Teşekkür ederim yorumun için.

Not: Fotoğraf cep telefonu ile çekilmiştir.



21.11.08

Dev Kabak




Bir ara haberlerde yarım tonluk kabak üretildiğini duyunca kulaklarıma inanamamıştım. Bugün Makro ( Türkiye'de Metro) markette yarım tona yakın dev kabağı görünce duyduklarıma inanmak zorunda kaldım! Biraz küçük olanının fiyatı KDV hariç 190 euro (2o0 euro).
Sapsarı sakız kabaklarını da ilk kez gördüm. Daha önce rastlamadığım çok ilginç tropikal meyvelere de hayretle bakakaldım! Fotoğraf cep telefonu ile kaydedildiğinden biraz bulanık çıktı.

24.10.08

Badem Pare


Ben bu tarifte hazır teneke kutularda satılan pudra şekerli badem tozu kullandım. Asya ülkelerine ait marketlerde bu ürünü bulabilirsiniz. Salep gibi hazırlanıp sıcak olarak içilen, Faslıların da şarbat dedikleri bir tür içecek için kullanılan hazır karışım.
Malzemeler:
4,5 su bardağı un
200 gr. margarin (tereyağı kullandım)
2 su bardağı pudra şekeri
4 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz badem
Şerbeti için:
5 bardak su
5 bardak şeker
1 dilim limon
Yumuşamış margarini mikserle 3 dk. çırpıyoruz. Mikseri en düşük seviyeye indirip pudra şekeri ilave ediyoruz. Unu karıştırma kabının içine döküyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıp unun üzerine toz bademi, kabartma tozunu ve vanilyayı serpiştiriyoruz. Havuzun ortasına köpürttüğümüz yağı alıyoruz. Üzerine sürmek için yumurtanın bir tanesinin sarısını ayırıp geri kalanı yağın içine kırıyoruz. Yağla yumurtayı karıştırıp unu da üzerine alıp hamuru kulak memesinden az yumuşak kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. Şekiller verip tepsiye diziyoruz. Hamurun üzerine ayırmış olduğumuz yumurta sarısının içine bir kaşık kadar sıvıyağ koyup fırça yardımıyla sürüyoruz.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında badem pareler kızarana dek pişiriyoruz.
Şerbetin hazırlanışı
Suyu, limonu, toz şekeri bir tencereye koyup ocağın altını yakıyoruz. Şerbet 3-4 dakika kaynadıktan sonra tatlımız fırından çıktığı anda kaynar şekilde üzerine gezdiriyoruz.
Tatlının şerbetini iyi çekmesini istiyorsak üzerine kapak kapatabiliriz.
Kaynak: Oktay Aymelek

23.9.08

Baba tatlısı

2 yumurta
200gr. un
75 gr. margarin (erimiş, ben tereyağı kullandım)
1 yemek kaşığı toz şeker
2 silme tatlı kaşığı toz maya
2 çay bardağı ılık süt
1 paket vanilya

şurup için:
2,5 su bardağı su
2 bardak şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

Şurup için şekeri 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ekledikten 1 dakika sonra ateşten alın. Mayayı ılık sütte eritin. Unu geniş bir kaba koyun, ortasını çukurlaştırın, mayalı sütü bu çukura dökün. Bir miktar unu sütün üzerine serpiştirip 10 dakika bekletin. Şeker ve yumurtayı çırpın. Erittiğiniz margarini ekleyin. Tüm malzemeyi tahta bir kaşıkla karıştırın. Düzgün bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle örterek tekrar 10 dakika bekletin. İyice yağlanmış kalıpları hamurla doldurun. Hamur iki katı kabarınca önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız tatlıları 5 dakika beklettikten sonra soğuk şerbetin içine atın. Şerbetini çektikten sonra tabağa alıp istediğiniz şekilde süsleyerek servis edin.

Not: Kullandığım kalıp ortası delik özel şambaba tatlısı kalıplarıdır.

Kaynak: Emin değilim ama Hürriyet gazetesi eki olabilir!

1.7.08

Pudding

Hindistancevizi sutlu pudding

Bir yıl önce yaptığım bir tatlı. Avrupa kupası maçını hatırlattı bana :(

Doğum günümde eşim bir fotoğraf makinası hediye etti. İnşaallah bundan sonra (vakit bulabilirsem) güzel fotoğraflar çekebileceğim...

4 kaşık nişasta
4 kaşık şeker
6 kaşık süt
400 ml. hindistancevizi sütü
tarçın

Bütün malzemeyi mikserle çırpın. Kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirin. Ocağı iyice kısıp karışım katılaşıncaya kadar karıştın. Ocaktan alıp tekrar çırpın. Kaselere doldurup buzdolabına yerleştirin. Servisden önce tarçın serpin. Ben tarçınlı şekerle süslemiştim.

Afiyet olsun.

18.5.08

Biber dolması

Oğlumun cep telefonu ile çekmiştik bu yemeği de bir zamanlar! Sağ alt köşeye bakılırsa ne kadar uzun zaman önce yaptığım anlaşılıyor. Artık onun telefonu ile de çekemiyorum. Bu durum benim hiç hoşuma gitmiyor. Fotoğraf makinasına bir türlü sıra gelmiyor. Daha önce de bahsettiğim gibi evdeki ne kadar alet varsa arka arkaya bozuluyorlar. En son bilgisayar ekranımız bozuldu. İyiki eski bilgisayarın ekranını atmamışım. İşe yaramıyor artık modası geçti, kocaman yer kaplıyor diye düşünüyordum! Çok iyi olmasa bile orta halli bir fotoğraf makinası alsam hiç fena olmayacak!

Bu tarifi de yine "Fas Mutfağı" adlı kitaptan aldım. Kitapta verilen ölçüler bana çok fazla geldiği için tarifi göz kararı yaptım. Bizim damak zevkimize uygun olmadığını düşündüğüm baharatları listeden çıkardım. İlk defa kalın dolmabiberlerden dolma yaptım. Aşağıya esas tarifi yazacağım, isteyen ölçüleri kendine göre ayarlayabilir. Tarifte kabak ve domates de dolduruluyordu ama ben sadece biber kullandım. İç malzeme de çok fazla geldi. Kalan içi de daha sonra pilav niyetine tükettik.

4 domates, 4 kabak, 4 adet etli dolmalık biber (sadece biber kullandım)
2 domates
2 kaşık zeytinyağı
1 doğranmış soğan
2 diş ezilmiş sarmısak
yarım çay k. zencefil
yarım çay k. tarçın (kullanmadım)
1/4 çay k. karabiber
500 gr. kıyma
2 kaşık doğranmış maydanoz
1 kaşık doğranmış kişniş (1 ç.k. toz kişniş kullandım)
2 ç. kaşığı doğranmış taze nane yaprağı
55 gr. kırık pirinç (normal pirinç kullandım)

Sos için:
1 büyük domates
1 kaşık zeytinyağı
1 rendelenmiş soğan
1 diş ezilmiş sarmısak
yarım ç.kaşığı biber
1/4 ç.k kimyon
2 kaşık salça
1 kaşık şeker
1 kaşık limon suyu

  1. Dolmalık biberleri ikiye bölelim. Domateslerin kabuklarını soyup yuvarlak yuvarlak dilimleyelim ve bir kenarda bekletelim.
  2. Yağı tencereye koyu kızdıralım. Soğanı kavurduktan sonra, zencefil, sarmısak, tarçın, biberi ve daha sonra kıymayı ilave edelim. Biraz kavurduktan sonra 2,5 ml. su, maydanoz, kişniş, nane ve tuzu ilave edip 20 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım. Pirinci ilave edip 10 dakika daha suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  3. Sos için domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkaralım. Domatesi küp küp doğrayalım. Rendelenmiş (1 numaradaki) domateslere ilave edelim. Diğer malzemeleri de ekleyip 125 ml. su ilave edip fırını 180 dereceye ayarlayalım.
  4. Biberleri hazırladığımız içle dolduralım. Üzerine yarım biberi kapatalım. Dilim domates yerleştirip kürdanla tutturalım. Hazırladığımız sosu döküp, biberlerin üzerini alüminyum folyo ile kapatalım. 50 dakika fırında pişirelim. Folyoyu çıkarıp sosdan kaşık kaşık biberlerin üzerine gezdirelim ve tekrar 10 dakika kadar fırınlayalım. Piştiğini kontrol edip fırından çıkaralım.
Afiyet Olsun.

6.5.08

Bademli Un Helvası ve Çarşaf Böreği


Araya biraz zaman girince tariflerin aslına sadık kalmadığımdan olsa gerek nasıl yaptığımı tam olarak hatırlamıyorum. Mesela bu helvada kıvamı tam istediğim gibi tutturamamış ve ilaveler yapmıştım. Margarin kullanmadığım için sıvıyağ oranını artırdım. Şerbetini suyu kaynatarak akçaağaç şurubu ile karıştırarak yaptım. Aşağıya tarifin aslını yazdım.

Tarifi sevgili Nihan'a ait olan çarşaf böreğini ise üst üste birkaç hafta yaptım. Teşekkür ederim sevgili Nihan bu kolay tarif için.

Malzemeler
100 gr. tereyağ
100 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı badem
3,5 su bardağı un

Şerbeti için
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker

Bir tencereye sıvı yağı, tereyağı ve margarini koyup, ocağın ateşini yakıyoruz. Yağlar eriyince, içine ortadan ikiye bölünmüş bademleri ve unu ilave ediyoruz. Orta ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Bademler sararıp, unun kokusu gidince, tencereyi ocaktan alıp ara sıra karıştırarak ılıtıyoruz. Üzerine toz şekeri, soğuk suyu koyup, tencereyi tekrar ocağa alıp 5 dk. kadar karıştırarak pişiriyoruz. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kaşıkla ya da elimizde yuvarlayarak şekil verip servis yapıyoruz. Ben bir kısmını buz kalıplarına doldurup kalıp çıkardım. Daha sonra erittiğim sade çikolataya batırırak kürdanla servis ettim.

Kaynak: Oktay Usta ile Çay Saati



Çarşaf böreği

22.4.08

Meyveli Kek

Geçen yıl yapmışım ancak şimdi yayımlayabiliyorum! 50 gr. fındık 100 gr. ceviz 120 gr. kuru incir 80 gr. turunç k. şekerlemesi (sukade) 100 gr. limon k. şekerlemesi 1 kaşık un 75 gr. kuru üzüm 125 gr. un 3 yumurta 150 gr. şeker 1 çay k. kabartma tozu bir fiske tuz, kakule, zencefil, muskat cevizi portakal kabuğu rendesi 1 çay kaşığı vanilya aroması
  1. Ceviz ve fındığı irice robotta çekin. Bir kaba alın.
  2. Robota incirleri, şekerlemeleri ve bir kaşık unu koyup çalıştırın ve bir kaba alın.
  3. Kalan malzemeleri (üzüm hariç) robotta bir dakika çırpın.
  4. Tüm malzemeyi birleştirip karıştırın ve yağlanmış kalıba dökün.
  5. Önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Kalıbın üzerini alüminyum kağıtla sarıp tekrar 45 dakika kadar pişirin.

13.4.08

Dondurmalı kek ve Soya çimlendirme


Bu tarifte ne yağ ne de kabartma tozu var. Yumurta ile şekerin iyice çırpılmasından elde ettiğimiz hava kabarcıkları kekin kabarmasını sağlıyor. Dondurma ile sunulduğu için de yavan bir tadı olmuyor.

4 yumurta
175 gr. esmer şeker
100 gr. kekun
3 kaşık kakao
5dl. dondurma
Çikolata sosu

23cm çapında ortası delik bir kek kalıbını yağlayın. Yumurta ve şekeri çırpıcı ile iyice koyulaşıncaya kadar çırpın. Eğer el çırpıcısı kullanıyorsanız su dolu bir kabı ocağa koyun ve kaynayan su üzerinde yumurtalarnızı çırpın (benmari).
Elediğiniz unu, kakaoyu karışıma ekleyin ve karıştırın. 180 derecelik önceden ısıttığınız fırında 30 dakika pişirin. Kek soğuduktan sonra kalıptan ızgara üzerine çıkarıp dinlendirin.

Kalıbı yıkayın. İçini streçfolyo (biraz dışarı taşırarak) ile kaplayın. Kekin tabanını tüm olarak 1cm kalınlıkta kesip kenara alın. Keki kalıba oturtup kaşık yardımıyla içini oyun.

Buzluktan dondurmayı çıkarın ve biraz bekletin. Dondurmayı açtığınız boşluğa doldurun. Üzerine kestiğiniz tabanı yerleşitirin.

Kenarlardan sarkan folyoyu kekin üzerini örtecek şekilde hafif bastırarak sarın. Buzlukta iki saat bekletin.

Keki servis tabağına ters çevirerek üzerine istediğiniz herhangi bir sosu gezdirin. Ben bitter çikolata eritip süsledim.

Kaynak: Chocolade


Soya Çimlendirme

Daha önce bildiğiniz gibi değişik tohumlardan çimlendirme yapmıştım. Soya çimlendirmenin diğerlerinden farkı sadece yeşermesini beklemiyoruz beyaz olarak kalıyor.

Gerekli malzemeler: Büyükçe cam kase, lastik, naylon tül (pencere tülü)

3 kaşık soya fasülyesini kaseye koyup üzerine bol su doldurun. Tülü kapatıp lastiği geçirin. 12 saat beklettikten sonra suyu süzdürün. Fasülyeleri iyice durulayıp tekrar süzdürün. Bir kaba ters çevirerek karanlık bir yerde (dolap içi) , oda ısısında 4-5 gün bekletin. Her gün en az iki kez durulayıp suyunu süzdürün. 4-6 gün içinde tüketime hazırdır.
Pencere tülünün temizlik ve sağlık açısından önemi büyük. Tülbent kullanacaksanız eğer sanırım her gün ayrı bir tülbent kullanmanız gerekebilir. Aksi takdirde bakteriler çoğalıp koku yapabilirler. Benim görüşüm bu! Aman ha alimler beni ciddiye almayın bu bir tahmindir sadece!

1.4.08

Ciabatta 2


Bugüne kadar yaptığım en başarılı ciabattam diyebilirim. Süt tozundan mı, yanlışlıkla kullandığım pasta unundan mı bilemiyorum!

1. aşama için malzemeler (ön mayalandırma):

125 gr. organik un
1/2 çay k. pudra şekeri
1/2 çay k. toz maya
1 1/2 dl. ılık su

Bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp üzerini kapatıyoruz. Bir gece mayalandırmaya bırakıyoruz. Biraz cıvıkça bir kıvam oluyor. Hamuru karıştırdıktan sonra yanlışlıkla pasta v.s. unu kullandığımı farkettim. Fakat sonuçtan çok memnun kaldım. Bazen yanlışlık yapmak çok işe yarıyor!

2. aşama için malzemeler:

1 kaşık süt tozu
2 kaşık zeytinyağı
375 gr. organik un
1 çay k. tuz
1 çay k. esmer şeker
1 çay kaşığı toz maya
2 1/2 dl. su

Önceden hazırladığımız mayalı hamura, süt tozunu, yağı, tuzu, şekeri, mayayı ve aldığı kadar ılık suyu ilave ederek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Üzerini kapatarak (2 saat kadar) hamur üç katına çıkıncaya değin mayalandırmaya bırakıyoruz.

Fırın tepsisini yağlayıp un ya da mısır unu serpiyoruz. Hamurumuzu ikiye bölüp dikkatlice sündürerek (25 cm) tepsiye yerleştiriyoruz. Ekmeklerin üzerini kapatmadan ılık bir ortamda 45 dakika kadar tekrar mayalanmaya bırakıyoruz.

(45 dakika sonra "Ay canlarııııım ne güzel kabarmışsınız siz öyle.." diye kendi kendime konuşurken kızım:"Anne, sanki çocuklarını seviyormuşsun gibi..." dedi! )

Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Izgarada soğuttuktan sonra afiyetle yiyoruz.

18.3.08

Limonlu Hindistancevizli Truffel - Kandil Çiçeği





2007-ağustos tarihli bu tarifimi de bugün yayımlamak kısmetmiş. Bunun gibi daha yayımlamadığım ya da fotoğrafını çekmediğim bir yığın tarif var aslında.
Truffel`ları yukarıda gördüğünüz gibi Güvey feneri (Kaapse bessen, Physalis) denilen bir bitki ile süsledim. Sonia abla sitesinde benim bir zamanlar evimi süsleyen bu bitkiden bahsetmiş. (Makro'da şu anda satılıyor)

Ülkemizde, yabani türünün genellikle güvey feneri olarak adlandırıldığı Physalis, Avrupa ülkelerinde ise sarı fener, kibar fener, gelin feneri, olarak biliniyor. Bu isimleri almasının nedeni ise oldukça çekici bir yapıya sahip olan dış görüntüsüdür. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar içinde (kaliks) yer alıyor. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini veriyor...

Yazının devamı için buraya tıklayın.

Limonlu Truffel

1 1/4 dl. krema
250 gr. beyaz çikolata (ince kıyılmış)
4 kaşık limon kabuğu rendesi
140 gr. hindistan cevizi
(Ben ölçüleri yarıya indirerek yaptım)
  1. Kremayı bir kaba koyup ocakta sürekli karıştırarak kaynayıncaya dek pişirin. Kaynar kaynamaz ocaktan alıp çikolataları ilave edin ve çikolatalar iyice eriyinceye kadar karıştırın. Yarım saat kadar soğumasını bekleyin.
  2. Mikserle pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpın. 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi ve 40 gr. hindistan cevizi rendesini ilave edin. Streç film (saran) serdiğiniz buzluğunuza uygun bir tepsi üzerine karışımdan birer tatlı kaşığı dökün ve dondurun.
  3. Kalan 2 kaşık limon kabuğu rendesi ve hindistan cevizini karıştırın. Buzluktan çıkardığınız truffelları elinizde yuvarlayın ve limon kabuğu rendesi+hindistan cevizi karışımına bulayın.
Yaklaşık 30 adet.

Kaynak: TIP Culinair

18.2.08

Muzlu Kek

Kızım ve arkadaşları lumpia yaparlarken ben de onlara muzlu kek pişiriyordum. Annemiek'in trene yetişmesi gerekiyordu. Acele ile kekin ara malzemesini de hazırladım ve ben servis etmeden aşağıda görüldüğü gibi düzensizce kesip yemişler. Fakat tadını çok beğenmişler. Annemiek'in fotoğraf makinasıyla akşam akşam çektim. Hazır elime makina geçmişken yaptığım el işlerini de çekmiştim. Onları görmek isterseniz Eli izi'ne bakabilirsiniz.

Muzlu Kek

125 gr. tereyağ
125 ince taneli şeker
2 yumurta
125 gr. kekun
2 muz
pudra şekeri

Ara krema:
50 gr. toz badem
50 gr. pudra şekeri (45 gr. kulandım)
1 muz
yarım limon suyu

Yağ ile şekeri çırpın. Bir yumurtayı kırıp ilave edin ve çırpın. İkinci yumurtayla birlikte bir kaşık un ilave edip çırpmaya devam edin. Kalan unu ve rendelenmiş muzları ilave edip karıştırın.
Keki 18 cm. çapında kalıba döküp 20-25 dakika kadar pişirin. Keki ikiye bölün.
Pudra şekeri ile bademleri ve limon suyunu karıştırın. Soğuttuğunuz kekin üzerine sürün. diğer keki üzerine kapatın. Üzerine pudra şekeri serpipi servis edin (Ertesi güne kalırsa muzlar biraz kararıyor, fakat tadında fazla değişiklik olmuyor).

9.2.08

Çikolatalı Pasta

(Aşağıdaki tarifi aslında geçtiğimiz temmuz ayında yapmışım. Bunun gibi birkaç tane tarif var yayımlayamadığım! Bu arada hala bir fotoğraf makinası almadım!)

Yeni çıkan "helvalı çikolata" nın rağbet görmemesi üzerine ürünü değerlendirmek amacıyla (yutturmak için) yapılmış pasta. İç krema helvalı çikolata ve kremadan oluşuyor. Bunu bir ben bir de eşim biliyordu. Şimdi siz de biliyorsunuz! Aşağıya tarifteki kremanın aslını yazdım fakat o iç kremayı denemedim. Bizim helvalı pasta da iyi yutuldu!


Malzemeler:
150 gr. küp küp kesilmiş tereyağ
150 gr. küçük küçük doğranmış bitter çikolata
200 gr. şeker
200 ml. süt
150 gr. kekun
75 gr. un
1/4 kakao
2 yumurta
pudra şekeri

İç krema:
150 gr. küçük küçük doğranmış beyaz çikolata
60 gr. tuzsuz küp küp kesilmiş tereyağ
1 sarısı-beyazı ayrılmış yumurta
200 ml. sıvı krema

  1. Beyaz çikolatayı su banyosu (benmari) hazırladığınız kapta eritin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yumurta sarısını çırpıp çikolataya ekleyin. Pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Ayrı kapta kremayı çırpıp çikolataya ilave edin. Yumurta akını çırpıp karışıma yavaş yavaş ilave edin. Karışımı buzdolabına kaldırın.
  2. Bir tencerede, yağ, çikolata, şeker ve sütü ağır ateşte çikolata ve şeker eriyinceye kadar karıştırın. Bir kenarda ılınmaya bırakın. Unları, ve kakaoyu bir kapta karıştırın. Çikolatalı karışıma unları ilave edip karıştırın. Yumurtaları teker teker karışma ilave ederek karışımı iyice çırpın. 22 cm çapındaki kalıba karışımı dökün. 75 dakika (fırınınızın ayarına göre süre değişebilir) 160 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin. Izgarada soğumaya bırakın.
  3. Keki ikiye bölün. Alt keke beyaz kremayı sürün ve üst keki yerleştirin. İki saat buzdolabında bekletin. İsterseniz pudra şekeri serperek servis edin. Ertesi gün daha lezzetli oluyor.
Kaynak: Chocolade Fijnproevers

14.11.07

Son kullanma tarihi geçmiş Sübye ve Cheesecake

Kitapta da yazdığı gibi mevsiminde kavun alınır ve sübye yapılır. Ben ağustos ayında ve gece yarısı yapmışım. Evet hatırlıyorum geç bir saatte kalkışmıştım yapmaya. Kavun çekirdekleri beni epeyce yormuştu. Robotta ezilmesi gerekiyordu. Defalarca robotun kabından boşaltıp süzdürme işlemi yaptım. Çekirdekler "ayrılmayız ayrılmayız kabuklarımızdan!" diyerek direniyorlardı sanki. "Et-tekraru bi ahsen, velev kane yüzseksen" cümlesini hatırlattı. Tekrar etmek 180 kere dahi olsa güzeldir deniyor ama bana fenalık getirmişti tekrar tekrar aynı işlemi yapmak. Robottan çıkarıp havanda ezmiştim daha sonra. "Bir daha sübye falan yapmam!" demiştim. Bir gün; hayır hayır yine bir geceydi dolgun dolgun kavun çekirdeklerine rastlayınca dayanamadım yine yaptım. Tabi işlem süresi kısalmış ve daha kolay olmuştu.


Bisküvi tabanlı cheese cake'lerden pek hoşlanmıyorum aslında. Ama ben bu kekte Italyan cantuccı kullandım ve çok hoş oldu. Cantucci peksimet gibi çok sert bir bisküvi. Robotumu zorladı biraz. Ertesine güne kaldığı zaman bisküvi hamuru yumaşadı. Yumuşayınca hoşuma gitmiyor.
Ben bu tarifi de yapalı epey zaman oldu. O yüzden tam olarak nasıl yaptığımı hatırlayamıyorum. Üst malzemem çok gelmişti ve bisküvi miktarını artırdığımı hatırlıyorum!

Mini krem peynirli kekler

6 adet bisküvi (cantucci kullandım)
50 gr. tereyağ
fiske tarçın
1 limon
1 kaşık mısır nişastası
2 yumurta
100 gr. beyaz şeker
2 kaşık marmelat
1 paket ricotta ya da labne (250 gr.)
1 kutu crem fraiche

Mutfak robotunda bisküvileri kırıntı haline getirin. Yağı eritin. Bisküvi kırıntısına tarçın (cantucci kullanırsanız gerek yok) serpin karıştırın. Yağı ekleyin karıştırın. Muffin kalıplarına kağıt kalıplar yerleştirip birer kaşık bisküvi karışımından paylaştırın. Kaşıkla iyice bastırın. 15 dakika buzdolabında bekletin.
Fırınınızı 175 dereceye ayarlayıp ısıtın. Limonun kabuğunu rendeleyin ve yarım limonun suyunu sıkın. Sıktığınız limon suyunda nişastayı eritin. Bir kapta şekerle yumurtaları çırpın. Nişastayı, limon rendesini, 2 kaşık marmelatı (kayısı kullandım) şekere ekleyip karıştırın. Ricottayı, creme fraicheyi ilave edip karıştırın. Buzdolabından muffin kalıbını çıkarıp karışımı paylaştırın. Fırının orta ızgarasında 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın.

1.11.07

Harira

Birazda tuzlu bir yemeğe yer vermek istedim bugün. Harira Faslıların sahurda tercih ettikleri çorba. Nohutla yapıldığı gibi mercimekle de yapılıyormuş. Elime geçen tarifler birbirinden farklı malzemelerle yapılmış. Ben "Marokkaanse Keuken" adlı kitaptan bizim damak zevkimize en uygun olan tarifi seçtim. Tarifi aşağıya olduğu gibi yazıyorum. Fakat ben bu ölçülere sadık kalmadım. Et suyu yerine su, 800 gr. konserve domates yerine iki adet taze domates kullandım. Nohutu da göz kararı kullandım. Pişmeden evvel çorbaya biraz erişte ilave ettim.

500 gr. kuzu pirzola (kemiklerinden ayrılmış)
2 kaşık zeytin yağı
2 küçük soğan
2 diş sarmısak
1 ç.k. kimyon
2 ç.k. kırmızı biber
1 defne yaprağı
3 kaşık taze kişniş (kullanmadım)
2 kaşık salça
1 lt. et suyu
800 gr. konserve domates
850 gr. haşlanmış nohut
3 kaşık maydanoz

Eti küçük küçük doğrayın. Tencereye yağı koyun. Soğanı ve sarmısağı hafifçe kavurun. Eti ilave edip kavurmaya devam edin. Kimyon, defne yaprağı ve biberi ilave edin. Bir iki dakika sonra domates püresini ekleyin. Karıştırıp iki dakika sonra et suyunu ekleyip pişmeye bırakın.

Nohutu, konserve domatesi, maydanozu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Tuz, pulbiber ekleyip ocaktan alın ve kişniş yaprakarı ile servis edin.

16.10.07

Işgınlı Tart 2


Mayıs ayında yaptığım ışgınlı tartı ancak bugüne yayımlayabildim. Piyasada ışgın kaldı mı acaba bilemiyorum ama geçen ay organik ürünler satan bir yerde görmüştüm. Ablam çok sevmişti ışgını.

Hamuru:
300 gr. un
180 gr. tereyağı
150 gr. esmer şeker (beyaz şeker kullandım)
1 çırpılmış yumurta
Limon kabuğu rendesi
Bir fiske tuz

İç:
2 adet ışgın
1 elma
Bir avuç üzüm
60 gr. şeker

Un, yağ, şeker, yumurtanın yarısı, limon kabuğu rendesi ve tuzu bir kapta yoğurun. Hamuru poşete koyup buzdolabına kaldırın.
Işgınları ve elmayı doğrayın. Üzüm ve şekeri katıp karıştırın. Fırını 180 dereceye getirin.
Hamuru buzdolabından alın ve kalıbınıza (24 cm.) yerleştirin (hamurdan biraz üzeri için ayırın). İç malzemesini hamurun üzerine yayın. Kalan hamurdan şeritler yaparak ya da kalıplarla keserek ışgınlı karışımın üzerine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sürüp fırında pişirin.

8.10.07

Leblebili hurmalı bonbon


Leblebi ile üzümün birbirine yakıştığını sanırım bilmeyen yoktur. Ben de bu fikirden yola çıkarak leblebi ile üzümü çikolata ile tanıştırmaya karar vermiştim. Ancak evdeki hesap çarşıyı tutmadı. Bizim bakkalda (dolapta) üzüm var sanıyordum ne zaman tüketilmiş hiç farketmemişim. İşe kalkıştık bir kere. Yapılacak bu bonbon. Üzüm olmazsa başka biriyle tanıştırırız. Bakkalda kabuğu soyulmuş yumuşacık hurmalar buldum. Artık hurma ile leblebi arkadaş olacaklar çare yok. Biraz beyaz, çoğunluk olarak bitter çikolataları erittim, ılınmaya bıraktım. Hurmaları incecik doğrayıp kakule serptim. Başka ne yapmıştım hatırlamıyorum çok oldu bu tarifi yapalı. Kalpli plastik buz kalıbına biraz çikolata döktüm. İkişer tane leblebi yerleştirdim. Hurmaları yerleştirdim. Tekrar çikolata döktüm. Yaprak bademlerden üzerlerine dökerek elimle bastırdım. Buzdolabına yerleştirdim. Donduktan sonra kalıptan çıkardım.

2.10.07

Peyniraltı suyu ile kılçıksız buğdaydan ekmek

Daha önceki yaptığım ekmeğin fotoğrafı.

Peynir altı suyundan mı yoksa undan mı kaynaklı bilmiyorum bu ekmeğim uzun süre dayandı.

Buğday, insan yaşamını ekonomik ve kültürel olarak etkilerken, insan da buğdayın evrimini etkilemiştir. İlk tarım köylerinde ekilen iki çeşit buğday vardı: Siyez (Triticum monococcum) ve gernik (Triticum dicoccum). Bunlar, yabani atalarına göre biraz daha iri taneli ama yine yabaniler gibi kavuzlu (taneyi sıkıca saran örtü) ve başağı taşıyan sapları yarı kırılgan yapıda türlerdi. Daha sonraki dönemlerde ise iri taneli, uzun boylu ve kavuzsuz, bu nedenle işlemesi çok daha kolay iki tür ortaya çıktı: Makarnalık buğday (Triticum durum) ve ekmeklik buğday (Triticum aestivum).
Buğdayın geçirdiği bu genetik ve fiziksel değişiklikler, insanların kendi işlerine yarayan özellikteki buğdayları seçerek bir sonraki yıl ekmek üzere ayırmaları ile başlayıp zaman içinde birikerek oluşan seçilim baskısının sonucudur. Bugün tüm dünyada ekimi yaygın olarak yapılan yalnız bu iki türdür. Türkiye’nin bazı yüksek bölgelerinde ise çok kısıtlı miktarda da olsa, çoğunlukla hayvan yemi olarak siyez ve gernik tarımına rastlanmaktadır. Dünyanın başka bölgelerinde de yöresel iklim ve toprak koşullarına uygun, kısıtlı miktarda üretimi yapılan başka buğday türleri ya da alttürleri mevcuttur. Ayrıca, Avrupa’daki spelt buğdayı gibi (Triticum spelta) geçmişte çok yaygın olarak ekilirken sonradan makarnalık ve ekmeklik buğdaylar ile yeri değiştirilen ve kaybolan buğday türleri de vardır. Yazının tamamı
burada.


Kızılca/Kılçıksız/Kaplıca Buğdayı

http://www.lentzspelt.com/spelthealthy.html

Wikipedia


Peynir

4 dl tam yağlı süt,1 dl yoğurt
tuz, 2 çay kaşığı limon suyu

Sütü tencereye koyup kaynamaya bırakın. Yoğurdu tuz ve limonla karıştırın. Süt kaynayınca yoğurtlu karışımı katın. Süt kesilince fazla karıştırmayın. 7-10 dakika kaynatın. Temiz bir tülbentten süzün. Süzdürdüğünüz suyu dökmeyin. Ekmek yapımında ya da başka şekilde değerlendirilebilir.


Ekmek
225 gr. kılçıksız buğday unu (spelt)
250gr. kepekli un
1 kaşık şeker
tuz
2,5 çay kaşığı instant maya
2 kaşık ayçiçek yağı
aldığı kadar peynir altı suyu
Keten tohumu, haşhaş, susam

Unları, tuzu, şekeri, mayayı bir kapta karıştırın. Yağı ve yettiği kadar ılık peynir altı suyunu ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru beş dakika kadar yoğurmaya devam edin. Üzerini örterek iki katı olana kadar mayalandırın. Tekrar hamuru bir iki yoğurup pişireceğiniz kabı yağlayıp üzerine koyun 20 dakika daha bekletin. Hamur iki katına çıkmışsa üzerini elinizle ıslatıp keten tohumu, haşhaş, susam serpin. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Ben hamuru dökme tencereye yerleştirip fırında pişirdim.