Salı, Ağustos 12, 2014

Kesilmiş sütten ekmek


Kız kardeşime kesilmiş sütüm var çörek tarifi biliyor musun diye sordum. Annem, ablalarımın telefonlarında internet bağlantısı yok ki sorsak! Ben senin için ararım dedi sağolsun. Tarif aynen şöyle: Yumurta sıvı yağ süt un yoğur ya maya ya da karbonat kat tepsiye yay çatal batır süsle.
Ne kadar yumurta, ne kadar yağ belli değil! 😊
Ben unutmadan nasıl yaptığımı yazayım. Ilk önce sıvı malzemeleri karıştırıp daha sonra kuru malzemeleri ekledim. Kesilmiş sütü temiz bir bezle biraz süzdürdüm. Lor peynirinden cıvık, çok koyu bir ayran kıvamı elde ettim. 
Yoğurma kabına kesik sütü, 2 yumurtayı (birinin sarisinin yarisini üzerine sürmek için ayırdım), yarım su bardağı sıvı yağı koyup karıştırdım. Aldığı kadar un (üçte bir oranında mısır unu ilave ettim) 4 silme çay kaşığı instant maya, tuz ilave ederek ele yapışan bir hamur yoğurdum. Yarım saat kadar sonra elimi yağlayarak hamuru devşirdim. Tekrar mayalanmaya bıraktım.  
Fırına pizza taşı koyup 220 derecede ısıttım.  Ellerimi ıslatarak hamuru ikiye böldüm. Pizza taşını fırından çıkarıp üzerine mısır unu serptim. Tezgahta mısır unu serptiğim yağlı kağıtta ekmeğimi yassılaştırdım. Bütün bunları yaparken Fethiye'nin (Yogurtland) kulaklarını çınlattım. Çünkü bana onun yoğurmadan yapılan ekmeğini hatırlattı bu ekmek. Taşın üzerine biraz zorlanarak hamuru yerleştirdim. Yumurtaya biraz ayran karistirip hamurun üzerine sürdüm. Sonra evdeki peynirleri değerlendirmek için üzerine eski kaşar, grana padano, mozzarella yerleştirdim. Ekmeğimiz böylelikle normal ekmek olmaktan çıkıp peynirli pizza'ya dönüştü. Hem sütü hem de peynirlerimizi değerlendirmiş olduk. 
Teşekkür ederim ablacım bana bu tarifte yardımcı olduğun için. 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Rica ederim ablacım,,,kendinden bişeyler katacağına adım kadar emindim,,,biz yolu açtık sen koştun,,,ellerine sağlik

Tuhfe dedi ki...

Sizin kadar olamasamda, kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalıyorum. Teşekkürler her şey için. Sizi seviyorum.